Aika ajoin nousee otsikoihin joku tutkimus, kun on löydetty suomalaisesta lihasta jotain bakteeria. Niissä myös usein sivutaan aihetta koirien raakaruokinta. Itseäni mietityttää aihe paljon, koska ruokin koirat raa’alla ja perhepiirissä on kokemusta sairaalabakteeria vastaan taistelusta.
Fakta on, että suomalaisesta lihasta löytyy bakteereita. Broilerissa on ESBL-bakteeria. Samaa bakteeria löytyy myös sian- ja naudan lihasta. Vuonna 2016 broilerin lihanäytteistä 22 %:ssa todettiin ESBL/AmpC-bakteereita. Usein sanotaan, että vaara on ihmiselle minimaalinen. Kyllä koska ihminen kuumentaa ja kypsentää lihan, jolloin bakteeri kuolee ja on vaaraton. Pakastus ei hävitä bakteeria, joten pakastetussa koirien raakalihassa on aina riski tähän bakteeriin. Se on riski myös ihmiselle, kun ihminen laittaa lihan kuppiin, pesee kupin ja ehkä pussailee juuri syönyttä koiraa. Riski on varmasti isompi, jos koiralla on muhkea parta, siinä lämpöisässä ja kosteassa pienten bakteerien on hyvä mellastaa. Terve ihminen usein pärjää näiden kanssa, mutta sairastuessa tilanne on toinen. Bakteeri hankaloittaa infektioiden hoitoa mikrobilääkkeillä. (Linkki EVIRAn ESBL-sivulle).
Toisena lihasta saatavana bakteerina on MRSA eli tuttu sairaalabakteeri. Sitä on hyvin vähän suomalaisessa siassa, naudassa ja hevosessa. Jälleen kerran, kuumennus tuhoaa sen ja liha on sitten turvallista. Tiskatessa kannattaa muistaa, että veden täytyy olla yli 60 asteista, että bakteeri tuhoutuu ruokinta-astioista, joten pelkkä huuhtelu koirankupeille ei riitä. (Linkki EVIRAn MRSA-sivuille).
Uutisjuttu Ylen sivuilta: KANTAAKO LEMMIKKISI SUPERBAKTEERIA? Aino kissasta löytyi yllättäen ihmiseenkin tarttuva bakteeri.
”Aino-kissan ESBL-bakteerin lähde voi olla myös raakaruoka. Hollannissa havaittiin kolmen viikon seurantatutkimuksessa, että raakaruokaa syövien kissojen ulostenäyteistä 90 prosenttia sisälsi ESBL-bakteeria. Kypsennettyä ruokaa saavien ulostenäytteistä vain kuusi prosenttia oli ESBL-positiivisia.” (Tosin Hollannissa lihassa on enemmän ESBL-bakteeria kuin suomessa).
5 FAKTAA SUPERBAKTEEREISTA. Pitääkö niitä pelätä?
”Suurin riski saada ESBL-bakteeri on siipikarjanliha. ESBL-bakteereita on löydetty Suomessa 22 prosentissa broilerinlihapaketeista ja hyvin satunnaisesti naudoista ja sioista. EU:ssa määrä on huomattavasti isompi, eli broilerin lihasta keskimäärin 57 % sisältää bakteeria, Belgiassa huimat 100 prosenttia.Riski saada ESBL-tartunta on kuitenkin pieni, koska kuumentaminen yli 75 asteeseen tuhoaa bakteerin. Hyvä hygienia keittiössä ja ahkera käsienpesu ehkäisevät myös tehokkaasti tartuntoja.”
Kannattaa myös muistaa, että koirien nahkaisissa puruluissa (pääosin ulkomaisissa) sekä siankorvissa ym paistotuotteissa voi olla salmonellaa. Koira siihen ei sairastu, mutta ihminen voi saada tartunnan, etenkin pikkulapsi joka saattaa laittaa koiranluita suuhunsa.
Osa ihmisistä viittaa kintaalla ajatukselle, että koirien raakaliha olisi jotenkin turvatonta. Itse en voi enää sille asialle ummistaa silmiäni, vaikka meillä raakaruokitaankin koiria. Kupit menevät tiskikoneeseen joka ruokinnan jälkeen ja tarkkuutta on ruokien kuppeihin laitossakin, ettei raakaruokaa leviä pöydille pitkin poikin. Kaikki lihat mitä käytän on kotimaisia.
Jos ja kun pelottaa, aina voi antaa kypsää lihaa. Se on koiranruokaa siinä missä raakakin, mutta vähän joutuu näkemään vaivaa, jos itse kypsentää. Muutamia kypsiä ruokia löytyy markkinoiltakin, jotka on ihan hyvä valinta, jollei halua nappuloita syöttää. Oskarilla löytyy pari pötköä pelkkää lihaa. Neu merkillä löytyy kypsiä pötköjä useaa eri sorttia. Kuivattua naudanlihaa (kuivaliha) löytyy myös eläinkaupoista. Näihin täytyy tietenkin itse laittaa lisät, täysiravintoja nämä ei ole. Tai sitten syöttää puolet nappulaa, jolloin pääsee helpommalla.